Намерете тези хора и правете каквото искате, гневна е Жекова 

...
Намерете тези хора и правете каквото искате, гневна е Жекова 
Коментари Харесай

Само 10-ина от зърнобосовете имали майбах, другите едва кретали, твърди производител

Намерете тези хора и правете каквото желаете, гневна е Жекова 

" Не би трябвало да се драматизира обстановката, а да се приказва с цифри ". Това съобщи Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система във връзка повдигането на възбраната за импорт на зърно от Украйна и недоволството на земеделците у нас.

„ За пшеницата – България е голям чист експортьор. При слънчогледа обаче обстановката е друга.Ако проследим по години и месеци данните за чист импорт на слънчоглед и износът на слънчогледово олио - това са 2 скачени съда. Когато има повече импорт на слънчоглед, има повече експорт на олио ”, изясни Богданов.

„ Имаше свободен импорт и до днешна дата е свободен. Защо няма импорт на пшеница – тъй като има доста огромна българска продукция, която ще бъде изнесена ”, сподели Богданов.

„ Не желаят да признаят намерено, че предходната година след началото на войната – първите седмици и месеци, на международните тържища имаше доста внезапен скок на цената и на пшеницата, и изключително на слънчогледа, който стигна 1000 евро на звук. Някои хора евентуално си помислиха, че това ще е новото обикновено и всичко под това им наподобява ниско ”, сподели Богданов.

„ В момента цената на слънчогледа е по-ниска и във Франция. Ако гледате там котировките на тамошните борси, те какво общо имат с вноса от Украйна? На българския пазар, на който вероятно ще се появи някой камион, няма общо, само че цената отново е с 60% по-ниско в сравнение с беше пикът предходната година. Така че, дано да гледаме данните и да забележим действително какво е положението и в случай че някъде съответни производители имат съответни вреди, нанесени от скъпи торове, доста огромен разход за гориво - това е естествената скица, която се ползва и за други сектори, и за селското стопанство ”, съобщи Богданов.

„ Идеята, че може да върнем с сходна възбрана цената от предходната година, е просто неуместна. Популизмът е постоянно комфортното опрощение. При неприятна пазарна обстановка постоянно се търси метод да се постави налог, да има възбрана ”, разяснява Богданов.

„ Печалбата от 2,5 милиарда лв. е пръсната на 70 000 производители ”, отговори Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„ По данни на Министерството на финансите 2 милиарда са дотациите. Ако 2 милиарда са дотации и 2 милиарда са облагите ни – значи, че тези облаги сме ги калкулирали единствено от дотации ”, сподели Жекова. „ Използва се за база една добра година за бранш земеделие. Производството през 2022 и 2023 година е безумно скъпо - поради цена на торове, поради политиката, поради цена на горива. Тоест в случай че на теб един декар слънчоглед ти коства сред 120 и 150 декара произвеждане без ренти, приходът ти, тъй като климатичните условия са такива, е към 150 кг, т.е. приходът ти на база лев ще бъде 105 лв., на база днешна цена. Тогава имаме ли потребност от помощ в бранша? Имаме. И в този аспект желая да кажа, че вносът на пшеница не беше деен, тъй като нямаше задоволително ценова разлика ”, разяснява Жекова.

Тя разяснява още, че през вчерашния ден Европейска комисия е взела решение, което е сложило всички европейски производители в неплатежоспособност. „ То е финансирането на 1,2 милиарда евро за транспортни разноски за тази стока, с цел да влезе. Нали осъзнавате в каква неплатежоспособност ние ще изпаднем? Колко неконкурентоспособни ще бъдем ние? ”, попита Жекова. „ Ако хората с майбасите получават нелегално пари, страната да си свърши работата. И с това ще приключа. Ако от 70 000 индивида, има 10 с „ Майбах ”, живи и здрави. Всички останали какво да вършат? Ако страната има някакъв проблем с тях, да се оправя. Да не ги слага като стълб ”, сподели Жекова.

" Това с майбасите няма да го разясня. Намерете тези хора и правете каквото желаете. Аз в този диалог няма да вземам участие. Аз майбах нямам ", сподели още Жекова.

На думата Майбах откачихте, сподели Виктор Николаев. " Поставяте ме в някаква обстановка, в която аз нямам. Аз подобен нямам. Намерете тези хора и ги питайте ", продължи Жекова.

" Субсидията на декар зърнопроизводство е 20 лв.. 13 лв. получаваме от Европейска комисия за съблюдаване на зелените условията. Това е дотацията, която сме получили за 2022 година ", изясни Жекова. Жекова отвърна и на въпрос, дали браншът има господари, в които се концентрират дотации и облага, и имат свое лоби. " Къде е лобито на тезите огромни сега. Те ли си поръчаха затварянето ", сподели тя. „ Поредният популизъм са спекулациите за рухване на цените на олиото и хляба. Това е политическо празнодумие, което не води до нищо ”, безапелационна е Жекова. Тя разясни, че с протестните дейности ще покажат на хората кои са, с цел да могат да ги видят и чуят.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР